به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «رفتار با همسایه بر اساس آموزههای قرآن و اهل بیت (ع)» اثر حجج اسلام والمسلمین عیسی عیسی زاده و محمدمهدی عیسی زاده است که در پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تهیه و به همت نشر این پژوهشگاه در ۷۱ صفحه به چاپ رسید.
پژوهشکده مذکور تلاش کرده است با پژوهشگران فرهیخته و بهره گیری از آموزههای نورانی قرآن و اهل بیت (ع) و تدوین فرهنگنامه سبک زندگی، کاربردیترین اطلاعات موضوعات مرتبط با حوزههای گوناگون فردی، خانوادگی، اجتماعی و محیط زیست را در اختیار علاقهمندان قرار دهد.
در میان مدخلهای این فرهنگنامه، بعضی از موضوعات از ویژگیهای خاص فرهنگی برخوردار است و عموم افراد جامعه به صورت گسترده با آن سروکار دارند. از این رو، به منظور ارتقا و تقویت سبک زندگی اسلامی، شایسته است آموزههای دینی مربوط به این گونه موضوعات علاوه بر ارائه در فرهنگنامه، به صورت کتابچههای مستقل نیز در اختیار علاقه مندان قرار میگیرد.
بر همین اساس، در اثر پیشرو شاخصههای مربوط به رفتار با حیوانات در آموزههای قرآن و اهل بیت (ع) تهیه میشود و در اختیار علاقه مندان قرار میگیرد.
ساختار اثر
در این اثر، پس از مفهوم شناسی سبک زندگی اسلامی و مبانی و گستره سبک زندگی، جایگاه حیوان در زندگی انسان تبیین شده است.
سپس «بایسته های رفتاری در بهره برداری از حیوانات بر اساس آموزههای قرآن و اهل بیت (ع)» (توجه به رضایت خدا در استفاده از حیوانات، رعایت تقوا، ترحم و مهربانی، رعایت عدالت، حفظ جان، تأمین مخارج و نفقه، تأمین آب، اختصاص مکان استراحت، انتخاب مسیر سرسبز، پناه دادن، دعا کردن، چالاک بار آوردن، رعایت حقوق مرکب سواری، رعایت احکام ذبح، نامگذاری و…) تشریح شده است.
«نبایسته های رفتاری با حیوانات بر اساس آموزههای قرآن و اهل بیت (ع)» از دیگر مباحث این کتاب است که در این راستا پرهیز از کشتن حیوانات غیر موذی، پرهیز از فریب دادن، پرهیز از حبس کردن، پرهیز از به جان هم انداختن حیوانات، پرهیز از شکار جوجهها، پرهیز از اخته (عقیم کردن)، پرهیز از دوشیدن کامل، پرهیز از شکار شبانه، پرهیز از دشنام دادن، پرهیز از سهل انگاری در حفظ، پرهیز از استفاده جنسی، پرهیز از نفرین و… توصیه شده است.
پرهیز از کشتن حیوانات غیر موذی بر اساس آموزههای قرآن و اهل بیت (ع)
از سفارشهای دین اسلام پرهیز از کشتن بی جهت حیوانات و پرندگان و آزار رساندن به آنهاست. رسول خدا (ص) سخنان متعددی در مورد حقوق حیوان و اذیت نکردن آنها فرموده است که در ذیل به گوشهای از آنها اشاره میشود.
هر کس گنجشکی را بدون رعایت حق آن بکشد، خدای تعالی در روز قیامت از او بازخواست کند. سوال شد ای رسول خدا، حق گنجشک چیست؟ فرمود: این که او را ذبح کند، نه این گردنش ا بِکَنَد.
هر حیوانی پرنده یا غیرپرنده که به ناحق کشته شود، روز قیامت از قاتل خود شکایت خواهد کرد.
ابن عباس میگوید رسول خدا (ص) از کشتن هر جانداری نهی فرمود، مگر آنکه آزار برساند.
رسول خدا (ص) نه تنها از کشتن جانداران منع میکرد، بلکه دستور میداد شبانگاهان مواظب باشند چرندگان و حیوانات وحشی که به دنبال غذا هستند، مورد اذیت قرار نگیرند، آنجا که فرمود: «چون پاسی از شب بگذرد، کمتر بیرون بروید؛ زیرا برای خداوند چرندگان {و موجوداتی} است که در آن ساعت آنها را در زمین می پراکند».
نظر شما